| | | | | |  
 
   
Till SKAP - Styrelsen  
   
 


Härmed får undertecknade hemställa om följande åtgärder med hänvisning till § 3 i SKAP:s stadgar, första att-satsen.: ”att tillvarataga medlemmarnas konstnärliga och upphovsrättsliga intressen…” Förslagen föranleds av sjunkande andel svensk musik redovisad i SR:s egen statistik.

1. SKAP:s styrelse begär utan dröjsmål in en bevittnad fullmakt från upphovsmännen av förslagsvis följande lydelse: ”Undertecknad överlåter härmed på SKAP:s styrelse att för min räkning förfoga över samtliga mina verk under högst en vecka/år. Styrelsen ska använda fullmakten och den medlemsopinion den uttrycker vid förnyade överläggningar med SR angående ökad andel svensk musik i radio och TV. Fullmakten innebär också uppdrag för styrelsen att förbereda en eventuell punktaktion varvid SR förbjudes att spela skyddad musik under exempelvis midsommarhelgen och /eller svenska flaggans dag. Kulturminister och riksdagens kulturutskott informeras om åtgärderna liksom massmedia. Författar- och teaterförbundet dito.

2. Med hänsyn till att massmedia kan förväntas uppmärksamma en aktivitet enligt punkt 1 bör skälen till åtgärderna noga motiveras och formuleras varvid upphovsmännens intresse att nå publiken via radio och TV understryks vara en viktig del av konstnärlig yttrandefrihet. Skjutas i förgrunden bör också SR:s särskilda ansvar i egenskap av monopolföretag i ett litet språkområde. Diskuteras bör ifall upphovsmännen skall erbjuda SR frysning av minutersättningen på viss tid i utbyte mot ett erkännande av SKAP:s krav på kvotering av utbudet till 50% (enl. vår definition av svensk musik).
SKAP bör vidare hänvisa till den egna Sifo-undersökningen jämte den ännu ej färdiga studien över huruvida SR använder skivproduktioner vilka finansierats med stöd av Statens kulturråd och STIM.

3. Styrelsen bör överväga att göra en ny Sifo-undersökning där ensidigt utbud och för lite svensk vokalmusik undersöks vara orsak till ett vikande lyssnarunderlag för P3.
En stor grupp äldre med begränsade språkkunskaper sviks av radion och blir således än mer isolerade.

4. SKAP bör överväga att undersöka hur stor andel av svenska upphovsmäns verk som faktiskt används av SR. Undersökningen skulle ge svar på sanningshalten i påståendet att det inte skulle finnas tillräckligt med god svensk musik för att öka utbudet i radio och TV.

Stockholm i mars 1989

Olle Adolphson
Björn Afzelius
Hans Alfredson
Lars Bagge
Torgny Björk
Carl-Axel Dominique
Allan Edvall
Lars Forssell
Tommy Koverhult
Tomas Ledin
Stefan Nilsson

Mikael Ramel
Povel Ramel
Bernt Rosengren
Håkan Stejen
Joakim Thåström
Mikael Wiehe
Lorne de Wolfe