| | | | | |  
 
 
Om jag var Öresundsminister …

Sina sex första år bodde han i Valby i Köpenhamn. För 35 år sedan bildade han Hoola Bandoola Band. Resten är musikhistoria. En flod av framgångar, ett regn av utmärkelser, för att använda metaforer som Mikael Wiehe säkert inte själv väjer för.
Från att få första guldstjärnan i rättskrivningsboken 1953 till Martin Luther King-priset i år är ytterligheterna i den prisade karriären, men 59-årige Wiehe är inte mätt.
Ett sådant mått är försäljningssiffrorna av den senaste plattan – ”Björn Afzelius&Mikael Wiehe 1993 – Malmöinspelningarna” – som närmar sig 100 000 exemplar.
– Det är naturligtvis jättekul, säger han på sin skorrande och något förfinade malmöitiska.
Men även om Mikael Wiehe fortsätter skriva de vackraste sånger, så är han naturligtvis inte enbart en sång- och dansman. Han är en opinionsförmedlare av yttersta vikt, engagemanget i stort som smått är hjärtligt och frenetiskt, analysen knivskarp. Och med en stabil förankring i både Danmark och Sverige är han som klippt och skuren för rollen som Öresundsminister.
– Jag är både dansk och svensk och det har jag haft stor glädje av. Det ger mig en tredimensionell syn på företeelser i länderna, det ger mig en fri zon. Jag är både ock men inget av det. Det är skönt att inte enbart vara svensken som i toppluva springer i skogen och sedan käkar fil med sura bär, men också skönt att slippa vara dansken som aldrig pratar allvar utan bara ironiserar.
Mikael har fortfarande släkt i Danmark och i vår gör han ett 25-tal spelningar i ”det andra hemlandet”.
– Svensken har en traditionell syn på dansken, på det ”hyggeliga” Danmark. Det mångfärgade samhället, den röde pölsen, den gröna tuborgen, den blå himlen, men den bilden håller på att förändras, säger han med skärpa.
– Nu är det snarare så – och det här säger jag som dansk – att man förväxlar Danmark med Bayern. Tjock, gemytlig, öldrickande, pölseätande fascist är den nya bilden. Och det är man lite rädd för.
På sin turné raljerar med Wiehe med främlingsfientliga Dansk Folkeparti, som nu är Danmarks tredje största parti, och partiledaren Pia Kjærsgaards förslag att införa en passkontroll på Öresundsbron.
– Jag brukar presentera oss med: Vi är glada för att vi fick komma hit, glada att vi fick komma fast vi är svenskar och glada att vi hann komma innan det blev passkontroll.
Som tillförordnad Öresundsminister är det främst tre saker han vill förändra.
– Jag skulle vilja underlätta integrationen genom att titta på de ekonomiska förutsättningarna som skatter, arbetsmarknaden, broavgifter med mera.
– Jag skulle absolut se till att man kan bo på vilken sida av sundet som helst oavsett vem man är gift med.
– Jag skulle också införa nordiska språk som ämne skolan.
Tomas Johansson, Metro-Öresund, 1 mars 2005
Senaste resa över sundet: Mikael Wiehe åker ofta till Danmark. I vår gör han till exempel 25 spelningar där.


Tomas Johansson, Metro-Öresund, 1 mars 2005