Efter 40 år som artist fortsätter Mikael Wiehe med en sommarturné genom landet. Den 31 juli spelar Wiehe med band på Fårö och det kommer bli både gammalt och nytt.
Det är minst sagt bråda dagar för Mikael Wiehe som precis avslutat en turné med cirka 65 spelningar bara för att börja med nästa.
- Mellan alla spelningar har jag gjort klart 25 nya låtar som jag hoppas hinna spela in under turnéns gång, säger han glatt.
Musik eller sport
Han började spela musik ordentligt på gymnasiet.
- Det var antingen gitarr eller fotboll man brann för och så är det nog lite fortfarande. Det är en viktig identitetsmarkör.
- Man fick en chans att visa upp sig. Även om inte alla tjejer tyckte man var snygg så har man ändå gett dem chansen. Man får en otrolig respons från publiken.
Från lärare till musiker
Vid 27 års ålder lämnade han jobbet som svensklärare för invandrare och blev artist på heltid. Mikael har ett stort behov av att dela med sig av sina tankar och känslor.
- Det är ett uttrycksbehov, att förmedla saker som är viktiga för mig. Det handlar inte bara om politik som många tror, utan personliga upplevelser, roliga rim och tankar som jag skriver om.
Ett stort engagemang
Det är mycket det politiska engagemanget som Wiehe gjort sig känd för. Han kritiserar ofta samhället med sin musik och drivs av sin motvilja mot världens orättvisor.
- Som ung upptäckte jag saker som jag inte förstått innan och den kunskapen har jag inte kunnat frigöra mig från. Vi lever i en intressant tid med starka motsättningar mellan de som berikas och de som utnyttjas, i både Sverige och världen. Det finns mycket att berätta.
Hans vänner brukar skämtsamt kalla honom arbetsnarkoman, och att Mikael älskar sitt jobb är tydligt.
- Det ger mitt liv mening och innehåll, det är en stor glädje. Livet har varit väldigt rikt, mycket tack vare musiken.
Trots sina 40 år i branschen tänker han inte sluta. Precis som kollegorna Bob Dylan och Leonard Cohen, blir det nya upplevelser i och med ålderdomen.
- Det är nya upptäckter och saker man blir varse när man är 66 år som man inte kände till vid 22. Det finns hela tiden något att berätta.
Många låtar kvar
Han skrattar när jag frågar om det är någon annans låt han önskar att han själv hade skrivit.
- Ett par tusen finns det nog. Men nu kan jag istället lyssna och njuta av dem.
Mikael skriver nytt hela tiden och har många låtar som ligger och väntar .
- Jag har runt 1 500 ofärdiga låtar i mitt arkiv. Med jämna mellanrum tycker jag att någon av dem passar in i ett sammanhang och då skriver jag färdigt den. Jag har väldigt många låtar kvar att skriva.
Under turnerandet samlar han på sig minnen som sedan får liv i låtarna.
- Att skriva är en kombination av saker, ämnen och känslor som bottnar i en själv. Man måste hitta en känsla in i det, det är inte alltid det lättaste.
Sommarplåga
Ända sedan Mikael var liten har han plågats av hösnuva och mitt under en folkparksturné med Hoola bandoola band nös han sig igenom varje rad i en låt.
- Det har inneburit att jag har ett dåligt förhållande till sommaren. Jag skulle fira midsommar med min far i Danmark, men tvingades stanna hemma i ett mörkt rum med en våt tvättlapp över ögonen. Det är en sådan fjantig sjukdom att stå och nysa - inte så rockigt direkt. Men jag har överlevt och är fortfarande vid gott mod, säger Mikael och skrockar för sig själv.
Publiken som chef
Han är väldigt nöjd över är att inte ha någon chef över sig. Han lyder bara under en makt - publiken.
- Jag har en position där jag är självgående, det är ingen som kan sparka mig. Det enda jag är beroende av är förhållandet till publiken. I värsta fall kan jag ställa mig med en hatt på ett torg någonstans, säger Mikael med ett skratt.
Tillbaka med band
Han växlar hela tiden mellan att spela ensam eller med band och för första gången på tio år är det elgitarr med på scenen.
- Jag försöker variera konfekten lite, man spelar olika låtar med olika musiker. Publiken kan förvänta sig en blandning av nya och gamla låtar med en åldrad sångare och ett jävla bra band! |