| | | | | |  
 
 
"Skilsmässa" når teaterscen

Flera gånger har artisten Mikael Wiehe upplevt skilsmässor på nära håll. Nu bildar hans Sånger från en inställd skilsmässa grunden till en ny dansföreställning i samarbete mellan Skånes Dansteater och Malmö opera. Premiären sker på Ystads teater den 14 februari på alla hjärtans dag.

– Det blir jättespännande att se resultatet. Skilsmässor är inget jag tar lätt på men fungerar man inte ihop kan det bli nödvändigt. Finns däremot grunden och sympatin kvar och man funkar bra ihop kan man försöka hitta tillbaka till varandra och kärleken, menar Mikael Wiehe.
På skivan får lyssnarna följa kärlekshistorien, från förtvivlan till hopp, och alla de känslor som Mikael hade när hans fru lämnade honom för en kärlek i ett annat land. Med brutal uppriktighet beskriver han smärtan, sorgen, svartsjukan och ensamheten som han kände då.
– Jag skrev sångerna under processen när mitt tjugoåriga äktenskap kraschade. Det var ett sätt för mig att överleva. Samtidigt hade jag mycket jobb och mina barn att ta hand om så jag skrev i form av dagboksanteckningar. Inte förrän vi hade återförenats kunde jag göra låtarna färdiga och ge ut dem.
Kärlekens mörkaste och ljusaste stunder har Mikael Wiehe också upplevt när hans föräldrar skiljdes under uppväxten i Köpenhamn och vid en tidigare skilsmässa 1988, när han släppte plattan Basin Street blues. Men då skildrade han inte uppbrottet lika personligt.
– Tidigare har jag varit en politisk sångare och hållit mig från det mest privata. Men när jag gav ut skivan om den inställda skilsmässan valde jag att ta fram mina personliga upplevelser. Det blev också början till något nytt, menar Mikael Wiehe.
Han berättar att han öppnade dörren direkt när hans älskade kom tillbaka. Då skivan släpptes 2009 åkte han på turné och spelade låtarna men i dag gör han det sällan. De känns inte aktuella för honom.
Det var en tuff period i hans liv men sen dess har det varit många nya projekt.
Idén till föreställningen kom från hans hustru Maya Wiehe, som är tangodansare, lärare och dj. Dans var inte heller främmande för honom själv.
Han har skrivit musik till dansföreställningen Den sidste lysning i Köpenhamn och gjort musiken till musikalen Dåliga människor.
– Jag har själv inte deltagit i arbetet med att ta fram föreställningen utan tycker att de ska få tolka sångerna på sitt sätt. Däremot kontaktade jag musikern Eddie Nyström med idén. Han i sin tur pratade med Ronny Danielsson som håller i Malmö Operas turnéverksamhet.
Ronny Danielsson nappade och Skånes Dansteater kopplades också in. Historien berättas av två sångare, tre dansare och fyra musiker på piano/dragspel, gitarr, bas och slagverk. Enligt Skånes Dansteater är det inte specifikt Mikael Wiehes egen historia som berättas.
– Wiehes sånger är mer allmängiltiga. De skildrar händelser som varje människa kan uppleva när kärleken överger en. Det här är en människas berättelse om en känslomässig katastrof, men vi har många röster, säger regissören Stina Ancker.
I vår är Mikael Wiehe också aktuell med turnén American Songbook – på svenska. Tillsammans med Ebba Forsberg och Plura Jonsson tolkar han låtar av namnkunniga som Bob Dylan, Leonard Cohen, Tom Petty, Bruce Springsteen och Woody Guthrie.
– Det började med att jag översatte Dylan-låtar till Ebba och sen fortsatte vi med hennes favorit Cohen. I februari släpps hennes platta med tolkningar av Tom Waits och mina texter. Själv gräver jag i de amerikanska sångskatterna för att hitta fler låtar. Kanske blir det också en Lennon-låt, förklarar en inspirerad Mikael Wiehe.

Kristina Davidson, Skånska Dagbladets bilaga Mycketmer Sydväst, 13 februari 2015