| | | | | |  
 
 
Om att sluta höra med Wiehe
Musikern och artisten Mikael Wiehe är välkänd för den svenska allmänheten. Men få känner till att han är hörselskadad på bägge öronen. Som första tidning har VIStidningen intervjuat Wiehe om hörapparaterna, hans fars dövhet och vad han tänker sig om att engagera sig i dövfrågor.
 
- Hör du mig bra? frågar Mikael Wiehe över telefonen.
Sedan jag kontaktade honom över mejl i början av sommaren och förklarade mitt syfte med intervjun - att prata om hans hörselskada - har han verkat angelägen om att få prata om detta. Efter en semestervecka med familjen möts jag på måndagsmorgonen av fyra missade samtal och ett inspelat meddelande från Mikael Wiehe. Nu sitter vi alltså till slut och pratar över telefon, jag i Stockholm och Mikael i Malmö.
 
När började din hörsel att försämras?
 
– För fem år sedan, som 64-åring. Jag har ett diskantfall på bägge öronen. En granne frågade om jag hörde dåligt. Hon, som själv är hörselskadad, sa att jag rörde på huvudet på ett sätt som hon kände igen. Sedan handlade det om att jag sa "va" vid middagsbordet så ofta att mina döttrar började irritera sig. Jag tyckte de var värda att slippa det så jag gick och skaffade hörapparater. Audionomen visade de modeller som kommunen tillhandahöll och eftersom jag är popstjärna ville jag ha de dyraste, vilket jag fick haha.
– Jag är väldigt nöjd med dem. Hörapparaterna sitter bakom öronen men är inte alltid påslagna, säger Mikael Wiehe.
 
  Vid tv-tittande är det hörselslinga som gäller.
– Det konstiga med svensk tv är att det inte finns någon central kompressor så att allt låter lika högt. Ljudet skiftar väldigt mycket mellan olika kanaler och reklamen i högsta grad. Det skiljer sig även mellan olika inslag. Allt detta kompenserar som tur är hörselslingan.
 
  Hur funkar det när du träffar folk och pratar?
 
– Olika människor talar i olika register, man hör folk olika bra. Somliga talar jag med obehindrat även utan hörapparater medan andra människor talar i det registret där man tappat ljud och då får man svårt att höra dem. För människor som står varandra nära, till exempel man och hustru, kan detta vara jobbigt. När man vill vara förtrolig sänker man rösten och då hör inte den andra. Detta hörde jag mellan min far och hans fru ungefär 5000 gånger.
 
  Ja, du har erfarenhet av hörselskador genom din pappa. Berätta om honom.
 
– Min far var inte döv var när jag växte upp, utan blev det på ålderns höst. Vi kom varandra nära på äldre dagar. Det var jobbigt att vara tvungen att skrika i örat när vi pratade. Han hade hörapparater men den hjälpte honom inte så mycket. Han läste på läppar.
 
  Kan du teckenspråk eller Tecken som stöd?
 
– Nej men min fru hade en släkting som kunde spanskt teckenspråk så i solidaritet med honom lärde hon sig. Men jag tror inte jag får något behov av det.
 
  Är du orolig att hörseln ska försämras ännu mer?
 
– Jag märker att den blir sämre, eftersom jag har varit och höjt volymen två gånger, så det kommer bli värre. Men jag är inte orolig, är inte så oroligt lagd.
 
  Kan ditt musicerande försämra hörseln?
 
– Jag vet inte i hur hög utsträckning musiken har skadat hörseln men det är mycket värre att stå på ett fabriksgolv. Njutbara ljud skadar inte lika mycket har jag hört.
 
   Kan du tänka dig att engagera dig i dövfrågor?
 
– Nej, det kan inte. Inte för att det är oviktigt. Men jag har annat och tiden är begränsad. Då är det bättre att jag ägnar mig åt Palestinafrågan och att bekämpa högerextremism. Men jag är en passiv stödjare till dem som kämpar för de dövas rättigheter.
 
  Du är känd för ditt politiska engagemang, är det någon särskild fråga som du brinner extra mycket för?
 
– Jag följer med stort intresse utvecklingen i Grekland och Spanien. Jag ser de kamper som förs från vänster i respektive land som intressanta motkrafter till den nyliberala världsordning som dominerat politiken de senaste 30 åren. En politik som innebär att 85 personer äger lika mycket som halva jordens befolkning. Att så många går arbetslösa och att välfärden i Europa rustas ned gör att många känner en vrede, och jag förstår dem. Men mycket av den vreden kanaliseras dock av extremhögern vilket oroar mig.
 
  Hur går det med artisteriet?
 
– Jag har hållit mig lite i skymundan för att göra en större turné 2016 när jag fyller 70 år. Rent allmänt går väldigt mycket av min tid till översättningar, intervjuer och sångskrivande.
 
  Vad kommer du ägna dig åt i jul?
 
– Då spenderar jag tiden med min familj.
 
  Få vi bjuda på ett medlemskap i VIS?
 
– Det tar jag gärna emot!  
 
  Vill du tillägga något?
 
– Ja, kunde Beethoven så kan jag! Den kom jag precis på, säger Mikael Wiehe och skrattar.
 
  Fotnot: Beethoven (1770-1827) komponerade sina mest kända verk efter att han blivit döv.

..................................
Mikael Wiehe
Ålder: 69 år
Familj: fru och fem döttrar
Motto: Nej
Intressen: Text och musik.

Olle Eriksson, VIStidningen nr 4, 2015