| | | | | |  
 

Mikael Wiehe med sin ”Spank a banker tour”.
 
Han tog sina första steg mot barrikaderna redan 1956. Väl uppe i början av 70-talet har Mikael Wiehe stått kvar där sedan dess. Det tänker han fortsätta att göra, även om han blir pensionär nästa år.
 
På lördag [28 aug. -10] kommer Mikael Wiehe till ”Summer in the city”-festivalen i Västerås med sin turné ”Spank a banker tour”. Mer brinnande för sin sak än någonsin.
– Jag har klart deklarerat att jag kommer att ägna det här året åt att med sång störta regeringen.
– De som kommer för att lyssna på mig är klart medvetna om att jag agiterar från scenen.
– Det här valet handlar inte om skatteskalor. En mandatperiod till och de har underminerat alla förutsättningar för att i framtiden föra en solidarisk politik, säger Mikael Wiehe.
Mikael Wiehe har under hela sin karriär varit djupt engagerad i den svenska vänsterrörelsen. Efter att rörelsen under hela 60- och 70-talet haft medvind, så har det blåst hård motvind sedan början av 1980-talet.
– Visst fan är det en svacka. Men ser man historiskt så har alla revolutioner haft svackor. Men det blir långsamt bättre, sett till hela världen, säger han.
Hur har du orkat fortsätta brinna?
– Jag vet inte. Men det är nog den sort som jag är. Min morfar var missionspastor, min pappa var med i den danska motståndsrörelsen mot nazismen. De hade ett engagemang mot orättvisor och mot att människor blev illa behandlade. Det har helt enkelt fortsatt med mig.
För Mikael Wiehe började engagemanget med Sovjets intåg i Ungern 1956.
– På något sätt blev jag vuxen då. Sedan dess har jag alltid upprörts av egoism, arrogans och smarta formuleringar för att komma undan ansvar.
Men du är väl rätt duktig på smarta formuleringar också?
– (Skratt) Visst gillar jag bra formuleringar. Men jag försöker hålla mig själv i öronen när jag skriver och till exempel inte använda sådana mot enskilda människor.
Mikael Wiehe är övertygad om att det inte kommer att råda brist på engagerade människor i framtiden. Det kommer nya generationer.
– Jag har träffat massor av sådana människor genom mitt engagemang i bland annat stiftelsen till minnet av Björn Afzelius och Artister mot Nazister.
I april nästa år blir Mikael Wiehe pensionär.
– Tanken är att jag då ska börja vara lite mer strukturerad i mina engagemang. Tänkte börja använda zebrateknik för att få bättre tid med mina nära och kära.
Zebrateknik?
– Jag kommer att turnera i två månader. Sedan kommer jag vara hemma i två månader för att bland annat skriva. Det är under de två månaderna som jag ska få mer tid för bland annat barnbarnen.
Det är i höst 40 år sedan som Hoola Bandoola bildades. Blir det någon återförening?
– En liten. Alldeles innan valet ska vi spela i Stockholm. Givetvis för att försöka störta regeringen.
Mikael Johansson, Journalist
Promedia i Mellansverige AB, Vestmanlands Läns Tidning