| | | | | |  
 
 

Mikael Wiehe kritiserar Reinfeldt och Barack Obama


Mikael Wiehe har flugit till Stockholm för att dundra om president Obamas misslyckanden.
Nu uppmanar han Reinfeldt att ta upp kontroversiella ämnen.
– Men jag är tveksam till om han gör det, säger Wiehe till Nöjesbladet.

Den skivaktuella artisten Mikael Wiehe, 67, ska ansluta sig till 4 september-nätverkets demonstration på Medborgarplatsen under onsdagseftermiddagen.
Han uppträder med låtar och ska kritisera president Barack Obama och hans tillkortakommanden som ledare.
 
"No I couldn't"
 
Misslyckandet att stänga Guantanamo, problemen i Irak och massavlyssningen.
– Jag vet att jag inte kommer att träffa Obama. Det ansvaret får vår statsminister. Jag hoppas att Reinfeldt tar upp de här frågorna. Men jag är tveksam till om han faktiskt gör det, säger Wiehe.
Wiehe tror inte heller att ett militärt ingripande från amerikanskt håll är lösningen för Syrien.
– Det finns så mycket att vara missnöjd med. "Yes we can" känns överspelat. "No, I couldn't" sammanfattar väl det, fortsätter Wiehe.
Ser du någon mening med mötet ifall inga laddade frågor tas upp?
– Det är väl aldrig fel att sola sig i glansen. Men om skenet är för starkt riskerar man att försvinna i ljuset. Vi får se hur det går, säger han.
 
Svensk undfallenhet
 
Han konstaterar att det finns en undfallenhet i Sveriges inställning till stormakter generellt.
– Jag tycker att den respekt som Sverige har haft i omvärlden grundar sig på de gånger landet har stått upp för mindre länder länder eller undertryckta folk mot stormakter. Det finns det fortfarande möjligheter att göra om man vågar och vill, säger Wiehe.
 
Wiehes mellansnack på Medborgarplatsen (i urval):
 
"Sällan har väl en amerikansk presidentkandidat burits fram med så mycket entusiasm, väckt så stora förhoppningar, skapat så höga förväntningar som Barack Obama. ”Yes, we can!” Och han kunde! Han blev verkligen president i USA. Äntligen en svart man i det Vita huset! Vi var många som gladde oss. Inte minst den norska Nobelkommittén som blev så till sig i trasorna att man gav honom fredspriset nästan innan han hann in genom dörren till sin nya bostad".
"Och vad blev det av det? Guantanamofängelset är fortfarande i bruk. De illegala israeliska bosättningarna på den ockuperade Västbanken som Obama skulle sätta stopp för fortsätter att byggas ut med oförminskad hastighet. Irak som skulle bli ett demokratiskt föregångsland i Mellanöstern är nu ett land totalt slaget i spillror"
"Vad ska man sjunga för Barack Obama? Jag kan bara komma på en enda sång: "Vem i hela världen kan man lita på?"."


Joni Nykänen, Aftonbladet, 4 september 2013