| | | | | |  
 
 
Mikael Wiehe i Hoola Bandoola:
Jag vill ha rättvisa - inte lugn och ro...

I oktober kom det ut en LP-skiva som heter Garanterat Individuell. Den var gjord av Hoola Bandoola Band från Malmö och fick landets kritikerkår att fullständigt kapitulera.
Skivan innehöll sju ganska enkla låtar men texterna var lysande och bandet spelade bättre än något man dittills hade hört inom den nya svenska popvågen. Kompositör och textförfattare i bandet är Mikael Wiehe, 25, med förflutet inom jazzen. Om Wiehe som kompositör var också alla kritiker eniga - här hade en väldigt skärpt man klivit fram i rampljuset.
Mikael Wiehe är skärpt. Hans texter, som alla har en socialistisk grund, är filade tills dom inte innehåller en enda klyscha. Någon omvänd ordföljd finns inte.
Hoola Bandoola Band bildades som en trio 1970 och var en fortsättning på Malmö-bandet Moccers. Dom var f ö med i Sveriges Radios popbandstävling 1969. Sedan förra året har bandet svällt ut och består nu av sammanlagt sju man.
 
MÄRKLIGT
 
Detta att alla kritiker oavsett politisk eller social hemhörighet var så totalt eniga är ganska märkligt.
Mikael Wiehe menar att det är positivt – även om han inte hade räknat med det. Han anser att det måste vara bra om människor kan hitta kvalit้er i skivan utan att hålla med om textinnehållet – det får dom ju på köpet.
 
KAN BLOCKERA
 
Wiehe menar att de svenska grupper som använder marxistiska fraser om kapitalism och imperialism just genom detta bara når de som redan är med på vad som sägs; språket kan blockera. Han har undvikit detta.
Samtidigt vill Mikael Wiehe försöka se till att inte vem som helst kan göra vad som helst av hans låtar. För att undvika att få dom sjungna som några slags "kabaret-nummer" har han här och där stoppat in ord som inte alla artister vill använda.
– För att sjunga låtarna bör man ta ställning till innehållet, menar han.
 
RÄTTVISA!
 
Det finns en tretton minuter lång låt på Hoola Bandoolas platta som heter Fred. Låten har undertiteln – Till Melanie.
Den handlar om att det är nödvändigt att handla, att göra motstånd mot olika former av diktatur osv. Mikael Wiehe:
– När man hör Melanie, eller John Lennon eller "Lasse Berghagen sjunga "ge freden en chans" och så vidare, får man intrycket att dom bara vill ha lugn och ro – dom vill inte bli störda. Men jag vill inte ha lugn och ro – jag vill ha rättvisa! Och om det ska behöva bli bråk för att uppnå rättvisa – ja, då får det bli det!
Fred är skriven på en vacker och ödesmättad melodi, den har en eftertänksam stämning som tar ett ordentligt tag i lyssnaren; man måste fundera helt enkelt.
 
AKTUELLT 1930
 
Låten Fred skulle ha varit lika aktuell 1930, menar Mikael Wiehe.
Sin sista låt med engelsk text skrev han för två år sedan. Han lämnade det traditionella tänkandet – detta att det måste vara engelska texter. Nu känns det naturligare att skriva på svenska:
- Svenska språket har sin rytm och det gör att låtarna måste anpassas efter det.
Men han är inte särskilt inspirerad av svensk folkmusik, den blir han bara gråtmild av - "den är så jäkla svensk"!
 
DET BÄSTA
 
Hoola Bandoola Band spelade i Göteborg under helgen. Annars har bandet för det mesta hållit till i Skåne. Utan tvivel tillhör Hoola Baoola dom svenska artister som gott skulle stå sig internationellt. Det är inte bara textmässigt dom är bra, även musikaliskt är dom tillräckligt bra och originella för att kunna matcha engelska eller amerikanska band.
Tillsammans med Bernt Staf och Pugh Rogefeldt är dom det bästa som hittills kommit ur den nya popvågen här hemma.

Tommy Rander, Aftonbladet, 16 - 20 augusti 1971