| | | | | |  
 
 
Inga politiska kupper med Wiehe

När Mikael Wiehe är med i "Lotta på Liseberg" i morgon blir det folkligt och snällt – inga politiska kupper, lovar han. – Jag tror inte en låt som "En tärande elit" skulle fungera i ett allsångsprogram, säger han.

Hur är läget?

 
– Toppen. Har kommit hem från semestern. Jag har legat på en badstrand vid Medelhavet och lyssnat igenom vårens konserter för att se om jag ska spara några låtar, men också First Aid Kits nya och läst böcker. Jag har levt ett sunt liv med långa promenader.
 
Lite oväntat att just du dyker upp i ett underhållningsprogram som "Lotta på Liseberg".
 
– Tycker du? För några år sedan sjöng jag "Det här är ditt land" hos Zelmerlöw som var chef på "Allsång på Skansen" då.
 
Kan vi förvänta oss en kupp på Liseberg med tanke på kommande val och att din senaste platta "Protestsånger" är starkt politisk?
 
– Men jag tror inte en låt som "En tärande elit" skulle fungera i ett allsångsprogram. Debattlåtarna funkar inte i det sammanhanget. Nej jag gör "Vem om inte vi?" från "Protestsånger". Den är vacker och den innehåller inga vassa kanter. Min förhoppning är att 100000 tittare ska falla för den och sen springa i väg och köpa skivan…
 
Så "Lotta på Liseberg" blir ingen förlängning på Almedalsveckan?
 
– Nej men jag önskar att jag varit i Visby och öppnat näbben!
 
Vad blir det mer hos Lotta?
 
– I en reklampaus gör jag "Jag vill bara va en gammal man". Och sen "Flickan och kråkan" som allsång. Tack vare Timbuktus version i "Så mycket bättre" är det min mest populära allsångslåt just nu. Brett och poppis.
 
Vad handlar den om?
 
– Den inspirerades av Oscar Cleves "Liten flicka ilar till veterinär med skadskjuten kråka". I efterhand har jag tillägnat den kvinnorna i Argentina som sökte efter sina barn som försvann under militärjuntans tid. Punkarna gilla den, Salandertyperna gillar den, nu är den min mest populära sång.
 
Förstod du det då när du gjorde den?
 
– Den var en i raden av sånger jag skrev. Det jag tänkte på mest då var att inspelningen var väldigt experimentell med alla syntar.
 
Fick du spela vad du ville på "Lotta på Liseberg" eller bestämde de vilka låtar som skulle passa.
 
– Jag gav förslag och de antogs. Jag är alltid öppen för förslag från andra, men jag är inte helt lätt att styra…
Per Hägred, Kvp den 6 juli 2014