| | | | | |  
 
 
Mikael Wiehe talar klarspråk

Min nya skiva ”Ta det tillbaka” kan ses som mitt inlägg i valdebatten inför höstens riksdagsval, säger Mikael Wiehe.
Just nu är Wiehe på turné. Den första maj spelade han på Tobbes Amazon i Flen och körde både gamla klassiker och låtar från nya skivan. En del politik blev det också.
 
Sverige är fantastiskt, sade han, i det här landet tog trashankarna och fattiglapparna och svinaherdarna makten för hundra år sedan, utan blodsspillan. Det har överklassen aldrig glömt eller förlåtit.
Wiehe är mycket produktiv. Förra året släppte han den självutlämnande ”Sånger från en inställd skilsmässa” och dessutom en box med tre konserter som han och bortgångne vännen Björn Afzelius spelade i Norge, Sverige och Danmark. Han översatte också Leonard Cohens texter till Ebba Forsbergs kritikerrosade skiva ”Ta min vals”.
I mars i år släppte han dubbel-CDn ”Ta det tillbaka” – med både en liveskiva och en CD med nyskrivet material, i april och maj turnerar han i Sverige, Norge och Danmark. Tidigare i år spelade han i Uruguay. I höst släpper han en box med 16 CD-skivor och en bok. Den boxen kan nog bli årets julklapp för Wiehe-älskarna – och de är många. Han berättar att han aldrig tidigare fått så många positiva kommentarer och så mycket respons på en skiva som han fått nu.
 
Jag har fått hundratals mail, berättar han för Succé från turnébussen på väg till Västergötland. Folk mailar och skriver på hemsidan och nästan alla reaktioner är positiva. Det finns förstås alltid några som säger ”jävla kommunist” och några till som säger ”jävla kapitalist”, men det är jag van vid.

Dagspolitisk skiva

 
Den senaste skivan ”Ta det tillbaka”, beskrivs som hans mest politiska någonsin. Det är tuffa tag och klarspråk. Maud Olofsson jämförs med Thatcher och Göran Hägglund känner sig ensam hos Sankte Per när Alf Svensson inte är där, Daniel Westlings framtid som medelklassgrabb i ett slott och Jimmie Åkesson som fascismens byracka – Wiehe väjer inte för något.
 
Det var meningen. Jag vill tala klarspråk nu, inte sjunga symboliskt om skepp som sjunker. Jag vet inte om det är min mest politiska skiva, men den är min mest dagspolitiska skiva i alla fall, säger Mikael. Jag tycker att regeringen slår mot dem som är i underläge, jag kör med samma tonläge, tasksparkar och slag under bältet. Om borgarna tycker att jag är för frän i min kritik så blir jag glad, då har jag lyckats med skivan.
Han gör ingen hemlighet av att han vill se ett maktskifte i landet efter valet – och han tycker sig märka att många tycker likadant.
 
Jag tror att många tycker att det är på tiden, dels att någon säger ifrån, dels att det blir förändring.

Känd från Hoola Bandoola

 
Mikael Wiehe blev känd med bandet Hoola Bandoola Band på 1970-talet. Där skrev han odödliga låtar som ”Keops pyramid”, och ”Fred (till Melanie)”. Efter Hoolas upplösning 1976 spelade Wiehe med bland andra Ale Möller i Kabaréorkestern, från den tiden är hans låt ”Titanic (Andraklasspassagerarens sista sång)” nog mest känd.
Han är inne på sitt femte decennium som artist och nya lyssnarskaror tycks upptäcka honom.
 
Publiken varierar förstås beroende på var jag spelar. Om jag spelar på en teater där biljetterna kostar 300 kronor kommer det mest äldre, men på Liseberg där de tar 60 spänn i inträde så är nog en tredjedel av publiken under 30. De gillar de äldsta låtarna, från Hoola-tiden, men också det senaste.

Översatt Cohen
 
Många hoppfulla unga låtskrivare skickar musik till Mikael Wiehe, som de vill att han ska lyssna på och uttala sig om. Det gör han gärna, men när han ”lustlyssnar” blir det gärna på brorsan Thomas Wiehes musik, eller på den uruguayanske sångaren Daniel Viglietti, förutom de gamla favoriterna Bob Dylan, Tom Waits och Leonard Cohen.
Han såg Cohen uppträda i Spanien för en tid sedan och tillsammans med Ebba Forsberg har han översatt tio av Cohens låtar till svenska.
 
Det höll jag på med när jag var på turné i somras, på kvällen på hotellrummet satt jag och funderade på hans texter. Det var fantastiskt, Cohens texter säger så mycket och det var inte alltid lätt att hitta vettiga motsvarigheter på svenska.
Ska han tipsa om en aktivitet i sommar, så är det att gå på en konsert med Leonard Cohen – eller på Wiehe-konsert, förstås.
 
Cohen kör tre konserter i Sverige i sommar, så när man har varit på min konsert tycker jag att man ska försöka få biljetter till Cohen, säger han.
Cecilia Tuohy, SUCCÉ nr 4, maj 2010
 
 
mikael wiehe | | | | | |