| | | | | |  
 
 

Mikael Wiehe stärks av mötet med publiken

Uppträder med Ebba Forsberg den 9 augusti på S:t Gertrud i Malmö

Han har en artistkarriär som sträcker sig tillbaka till början av 1960-talet och gör i genomsnitt 100 spelningar om året. En av årets konserter äger rum på S:t Gertrud i Malmö den 9 augusti tillsammans med Ebba Forsberg.
- Rock ’n’ roll är att resa för långt, sova för lite och äta kasst, säger 62-åringen Mikael Wiehe.
 
Utgångspunkten för uppträdandet på S:t Gertrud är den skiva med Bob Dylan-tolkningar på svenska som Mikael Wiehe och Ebba Forsberg släppte 2007. Men till skillnad från vad man kanske skulle kunna tro så är Bob Dylan ingen husgud för Mikael Wiehe även om han förstås gillar delar av amerikanens produktion.
- Under en lång period från 1970- till 1990-talen lyssnade jag bara sporadiskt på Bob Dylan. Det var först på 1997 års ”Time out of mind” som jag återupptäckte honom. Jag kan känna en lika stor beundran för Kris Kristoffersson som jag spelade ihop med i Oslo för ett tag sedan. Eller Leonard Cohen som har hållit en jämn och hög kvalitet. Bob Dylan har varit mer äventyrlig och kört av vägen ibland – både med motorcykel och som artist.
 
Sjunger om hela livet
 
I likhet med nämnde Kris Kristoffersson så går det politiska engagemanget som en röd tråd genom Mikael Wiehes karriär. Att blanda politik och musik är något som han upplever sig som förhållandevis ensam om att göra i Sverige, även om det finns undantag.
- Det har aldrig varit särskilt många som sjungit om hela livet utan de flesta håller sig till känslolivet. Det var en period under 1960- och 1970-talen som det var populärt men sedan har det varit en paus. Många talar i och för sig om världen men få gör det genom låtar. Timbuktu säger en del liksom Latin Kings, Petter och Emil Jensen.
Bakgrunden till det brinnande politiska intresset står att finna i uppväxten. Mikael Wiehes far var aktiv antinazist under andra världskriget i Danmark och arbetade som journalist. Även tidsandan under ungdomsåren har spelat in, menar han.
- På 1960- och 1970-talen var det det hippaste som fanns att vara politiskt medveten, säger han.
 
Spelningarna är basen
 

En annan signifikant och framträdande del i Mikael Wiehes artisteri är de många konserterna. Cirka 100 per år brukar det bli och han ser turnerandet som själva grundbulten i musicerandet.
- När jag kommer ut och möter min publik så sätts mina sånger in i ett sammanhang. Dels är det själva uppträdandet men även när jag efter konserten står och kränger skivor. Då kan det komma fram någon och säga ”du förstår inte vilken betydelse dina sånger hade för mig när min dotter dog”. Och jag svarar att det gör jag inte men att jag blir oerhört glad om mina sånger kan betyda något för någon. Den sortens möten stärker en i anden.
Under hösten finns det gott om chanser för Mikael Wiehe att ytterligare få sin ande stärkt. Förutom den pågående turnén med Ebba Forsberg väntar uppträdanden med både Jacques Werup och Åge Aleksandersen. På agendan står också en samlingsbox med 150 låtar och hans bästa mellansnack, en bok om Hoola Bandoola Band och en skiva med Jacques Werup. Att det blir en hel del Mikael Wiehe i höst verkar vara något som man kan lita på.

Per Ingridz, Lokaltidningen Malmö, 31 juli 2008