| | | | | |  
 
 

Wiehe på Göteborgskalaset


Mikael Wiehe har nyss avslutat en turné men tvekar inte att ge sig ut på ny sommarturné med nytt band. Har han tur så blir det dessutom en vecka över att spela in en ny skiva på.
– Det här himla kul att skriva låtar och höra dem i olika arrangemang, säger han.

 
För många är han känd som en av förgrundsgestalterna i proggrörelsen, men för många yngre är han känd som den glada skåningen som bland annat hängde med Timbuktu och Laleh i TV4:s "Så mycket bättre". Något som är klart i alla fall är att det är få svenskar som aldrig hört en låt signerade Mikael Wiehe.
 
– Publiken har blivit större, säger han själv om sitt medverkande i "Så mycket bättre".
 
I våras var han på turné tillsammans med duon Christer Karlsson och Bernt Andersson men till sommaren är det fullt band som gäller.
 
– Jag spelade med Hoola (Bandoola Band) förra sommaren. Men Hoola är alltid Hoola. Jag tänker alltid att det är ända sedan 2000 jag senast lirade med ett band, säger Mikael Wiehe.
 
Att spela med ett band är ändå något han saknat.
 
– Variationer är kul. Ibland trivs jag med att spela själv och ibland trivs jag med att spela med band. Jag tror det är bra om musiken inte blir för mycket kutym, säger han.
 
Trots att han har skrivit 32 nya låtar varav han hoppas att 10 ska spelas in på en ny skiva så har han i dag inga planer på att spela någon av dessa låtar i Göteborg.
 
– Publiken kan förvänta sig sånger som de har hört förr men i nya tappningar och med en ny orkester. Vi har en driven arrangör, Lars Halapi, så det kommer att bli lite annorlunda. Förnyelse under ansvar, säger han.
 
Förutom musiken så är Mikael Wiehe känd för sitt politiska engagemang. Att han inte håller med vår regering i dag är ingen hemlighet.
 
– Under konserterna tar jag tillfället i akt och berättar vad jag står för och tycker. Det finns stora möjligheter till att göra detta inomhus som under vårens turné. I sommar kommer jag att fatta mig kortare men jag kommer att berätta roliga, viktiga och spännande historier, säger han.
 
Vad tycker du om att personer som inte delar din politiska åskådning gillar dina låtar?
 
– Jag skriver inte bara politiska låtar. Det kanske har blivit en och annan entydig politisk låt men det finns många andra inspelningar. Jag är glad om mina sånger sprider sig utanför den innersta kretsen likasinnade. Jag kan själv tycka om musik som jag inte tycker har så jävla spännande texter. Men jag hoppas jag kan tända ett ljus i mörkret.
 
Tror du Jimmie Åkesson lyssnar på dina låtar?
 
– Det gör han uppenbarligen eftersom jag har hört att de spelade "Flickan och kråkan" under valupptakten 2010.
 
Hur kändes det?
 
Det kändes inte så jävla bra. Men eftersom det var i valupptakten så valde jag att inte hugga på den kroken utan lät den sjunka till havets botten.

Rickard Lindholm, Metro, juni 2012