| | | | | |  
 
 

Wiehe vill berika bilden av sig själv


En legendarisk låtskrivare och artist gästar Sundsvall och Tonhallen i kväll.
Ändå kämpar Mikael Wiehe fortfarande för att berika bilden av sig själv.
– Jag vill bryta ner bilden av att jag bara är en agitator, säger han.
 
Mikael Wiehe är återigen ute på turné under våren. Efter ett hektiskt fjolår där han bland annat deltog i tv-programmet "Så Mycket Bättre" valde han att ta det lugnt med spelningar, men nu är alltså pausen slut.
Tillsammans med sina två medmusikanter Bernt Andersson och Christer Karlsson intar de i kväll Tonhallen i Sundsvall. En stad där han spelat många gånger, men där en sak sticker ut.
– Det största och finaste minne jag har från Sundsvall var 1984 tror jag, vänta ska jag kolla datumet...(i luren hörs att han knappar på sin dator). Den 28 februari var det. Jag gjorde en stor grej med Staffan Lindroth och en massa körer där jag var kapellmästare och de sjöng mina sånger, det var fantastiskt roligt, säger Mikael Wiehe.
Den här gången är det dock han själv som står för sången. Nyligen släppte han samlingsskivan "Alla dessa minnen" och det är material från den plus en del andra godbitar som det bjuds på ikväll.
Mikael Wiehe har alltid varit känd för sina politiska och personliga texter, något som han själv menar har gett honom lite utav en stämpel i Sverige som "den där agitatorn som aldrig kan hålla tyst".
– Jag är visserligen det men jag har väldigt mycket annat att säga också, säger Mikael Wiehe.
Han spelar varje år flera konserter i Danmark och Norge, och där har folk en annan bild av honom.
– I Danmark är det ofta folk i min ålder med stora skägg som de doppat i Tuborg som lyssnar på mig, där ses jag fortfarande som han proggaren. I Norge är det lite yngre människor, kanske i 50-årsåldern, och där ses jag som den store nordiske poeten, haha. Och det är ju alltid roligt, säger Mikael Wiehe.
Som alltid när han spelar är mellansnacket en stor och viktig del i föreställningen. Han styr till och med låtvalen efter vilka låtar som går bra att prata om.
– Det gäller att det finns något aktuellt att prata om kring låtarna. Nu jobbar jag aktivt med mellansnacket innan och jag tycker det är kul också att folk uppskattar det, säger Mikael Wiehe.
Samtalet glider också in på låtskrivande. Själv hävdar Mikael Wiehe att han nog var en bättre låtskrivare när han var yngre, då han hade mer energi och glöd att få ut.
– Men jag är nog en bättre hantverkare i dag. Och jag skriver fortfarande låtar som jag själv tycker är bra. "Strö All Min Kärlek" är en sån låt och den spelar jag nog varje konsert, och den är jag väldigt glad att jag har gjort.
Vill man höra hur den låter live får man se till att ha biljett till Tonhallen i kväll.


Mikael Tjernström, Dagbladet i Sundsvall, 22 mars 2012