tillbaka
| | | | | |  
 
 

Mikael Wiehes planer: Vill köra ut Reinfeldt


Gamle grannen Bo Widerberg har fått torget utanför uppkallat efter sig.
Nu vill Mikael Wiehe,67, också sätta sitt namn på stan.
- Jag tycker de ska döpa Triangelns södra tågstation efter mig, säger sångaren som medverkade i "Alla tiders hits" i går i SVT.
Mikael Wiehe ville inte att hans "En sång till modet" spelades på Anna Lindhs minnesstund.
"Ynkligt av Wiehe", kommenterade Mona Sahlin i "Nyhetsmorgon".
- Sorgligt av henne att inte vilja diskutera sakfrågan, säger Wiehe.
67 år fyllda vägrar Mikael Wiehe att bli soft. Han är argare än någonsin - och tycker att fler borde vara det.
- Det är synd att det inte finns ett gäng 25-åringar där ute som står ut med att bli utskällda av en sådan som Mona Sahlin, säger han och syftar på den mer uppmärksammade i raden av fighter han valt att ta.
 
"De vågar inte ta risker"
 
Han tycker att dagens artister är alldeles för njugga.
- De vågar inte ta risker. Herregud, jag växte ju upp i en värld där folk blev ihjälslagna för sina åsikters skull, säger han och inför fotograferingen byter om till en tröja han fått av fru Maya - med ett motiv av den störtade presidenten Allende.
För Wiehe handlar det mycket om det egna samvetet.
- Jag kände bara att det Anna Lindh var inblandad i - det som beskrivs i Lena Sundströms bok "Spår" - ja det var inte modigt gjort. Jag kunde inte tiga. Hade jag gjort det hade jag varit medskyldig.
Men det var inte bara Mona Sahlin som reagerade på hans protest.
- Det är klart att en del reaktioner inte var lika trevliga som andra. Det visste jag ju på förhand när jag gav mig in i det här. Men jag var tvungen. Om inte så för mitt eget samvetes skull.
 
Ensamheten ett tema
 
Vi befinner oss i Citytunneln i Malmö. Som av en händelse passerar ett tåg med hållplats Anna Lindhs plats men vi kliver inte på.
- Om nu platsen här ovanför är döpt efter regissören Bo Widerberg vore det väl på sin plats att själva stationen döptes till Mikael Wiehe. Fast det lär jag väl själv inte få uppleva.
Wiehe tänker på åldrandet. Förra skivan hade den småironiska titeln "En gammal man". På nya skivan är ensamheten ett av många teman.
- Jag tänkte till och med döpa plattan just efter låten "Ensamheten".
- Men det blev alldeles för deppigt.
Låtarna verkar du spruta ur dig.
- Ja. Precis som Neil Young har jag ett stort arkiv. Och jag har mina block med låtidéer. Fast sedan kan jag hålla på med en låt länge. "Ensamheten" tog säkert två år att skriva. Och "Josefinas vals", ja refrängen fanns för 25 år sedan.
 
"Finns alltid någon som dör"
 
Är du rädd för att sno andras låtar?
- Det är jävligt jobbigt när det händer.
Rädd för att idéerna ska ta slut?
- Men det finns alltid en fru som vilja skiljas, eller någon som dör. Eller så kan jag skriva om hur det är att vara 67. Jag har ju inte varit det tidigare. Jag befinner mig på en ständig upptäcktsresa.
Är du rädd för att låta banal som i "Himlen och lite till"?
- Man strävar efter enkelhet. Och det enkla kan vara banalt. Ta "All of me". Finns det nåt mer banalt? Men inte när Billie Holiday sjunger den. Och "så mycket bättre" det blev när Laleh sjöng Ledin! Jag får försöka sjunga som Sam Cooke...
"We shall overcome"...
- Som en och annan minister försökt sig på. Jag minns en gång på Kuba. 1978. Det var en kvinna som sjöng ABBA. Vet inte vem det var eller vad låten hette. Men så bra det blev när hon sjöng den där Abbalåten.
 
Minnet sviker
 
Vad är svårt i dag?
- Att komma ihåg texten på de nyare låtarna.
Framtiden?
- Valet 2014. Jag sa till Reinfeldt senast: "this town ain't big enough for the two of us". Gör ett nytt försök nästa år igen. Att köra ut honom alltså.
Det politiska engagemanget finns där. Han är nyss hemkommen efter demonstration mot Obama på Medborgarplatsen i Stockholm.
- Jag frågade om jag fick komma och spela ett par låtar eftersom jag inte tycker att Obama, som vi hade sådana förhoppningar på, har infriat löftena.
På Malmöfestivalen kom han med naglar målade i regnbågens färger. En rysk protest. Ställningstagandet. Hans grej. Fortfarande.

Mikael Wiehe om ...
..."Alla tiders hits"
'' Håkan Lagher, som jag känt ända sedan han packade skivor på MNW föreslog Universal soldier. Men den heter Soldat i universum… Den översättningen duger inte.
...nya låtarna
'' Jag spelade in 32 låtar. 20 av dessa gick till de två senaste plattorna. Jag ska spela in åtta till så har jag till en tredje platta som kommer i slutet av februari. Och då blir det tio låtar över till en bonusplatta i boxen där jag samlar de tre senaste plattorna.
...Lennon
'' Jag är den ende i världen tror jag som fått översätta John Lennon. Nu kommer Gimmie some truth.
...Thåström
'' Han sjöng titelspåret "Isolde" tre gånger och sista försöket var det bästa. Så han sa tack för i dag och gick hem. Det tog en timme.
...Inge Genefke
'' Läste Carsten Jensens hyllning till den danska läkaren och antitortyraktivisten Inge Genefke. Där kan vi tala om någon som har mod.
Pär Hägred, Expressen/Kvällsposten, 15 september 2013


Per Hägred, Kvällsposten, 15 september 2013

 

 
mikael wiehe | | | | | |