| | | | | |  
 
     
Alla dessa minnen   Foto: Linus Hallsenius/tv4
       
Mikael Wiehe och Hoola Bandoola Band gav ut fyra album som satte stora avtryck i den svenska musikhistorien. Under Mikael Wiehes och Björn Afzlöius ledning gick bandet i täten för 70-talets musikrörelse. Låtar som “Vem kan man lita på och “Keops Pyramid" hör idag till den svenska sångskattens eviga klassiker. 1976 splittrades bandet och Mikael Wiehe fortsatte som soloartist.

10 februari kommer Mikael Wiehe till Konserthuset i Karlskrona. Proggrörelsens centralgestalter Hoola Bandoola Band, återförenades för en sommar, 2011 spelade de på Hasslöfestivalen när bandet firade sitt 40-årsjubileum.
Du har ofta varit politisk i dina texter, känner du att du någon gång har lyckats påverka på något sätt?
– Jag tycker nog jag har lyckats fått vara med i rätt många sammanhang. Med Hoola Bandoola Band skrev jag sången om den mördade chilenske sångaren Victor Jara*. Det var en sång som först Hoola Bandoola Band, sedan jag och senare reste Björn* och jag runt och spelade den i många år, där vi stödde de chilekommittéer som fanns då som motarbetade diktaturen i Chile
Sedan skrev jag tillsammans med Tomas Ledin sången "Berg är till för att flyttas" när vi gjorde konsert i kampen mot apartheid i Sydafrika, det fick ju väldigt stort genomslag.
Tomas och jag skrev ytterligare en låt när vi tog initiativet för "Hela Sverige - Artister Mot Nazister" i Stockholm våren 2001. Det fick en alldeles egen betydelse inte minst genom att vi samlade in en väldig massa pengar som vi sedan kanaliserade till människor som stod emot nazismen, inte minst tidningen Expo där Stieg Larsson var en drivande kraft.

Finns det något eller några tillfällen under alla dessa år som du minns speciellt? Du har ju varit i en stor del av världen och träffat oerhört många människor som ni har på något vis har kämpat för.
– En av de stora upplevelserna var naturligtvis att få vara med när Nelson Mandela fick Fredspriset i Oslo 1993 och att få närvara när han blev president i Sydafrika 1994. Jag har också varit på privat audiens hos Dalai Lama eftersom jag skrev en sång som hette "Jakten på Dalai Lama".
Det har ju betytt mycket för mig också, sången om Victor Jara har tagit migtill Latinamerika och där jag fått många vänner, till och med en chilensk fru. Sången, "Jakten på Dalai Lama" som jag skrev har gjort mig medveten och engagerad i Tibetfrågan.
Häromdagen var jag på konsert med Arlo Guthrie, som är son till Woody Guthrie, som skrev "This land is your land". Efteråt gick vi ut och tog en pilsner och jag berättade att jag hade översatt den sången till svenska och ja, det blev ju en ren succé
Jag har träffat så många olika människor genom åren på olika ställen i världen och som gör att jag känner att jag har gjort lite nytta.

1973 spelade Hoola utanför LM Ericsons fabrik i Olofström där företagsledningen hade förbjudit de anställda att lyssna på Hoola Bandoola på arbetstid.

Det är över 40 år sedan Hoola bildades!
– Ja, Hoola Bandoola Band bildades ju hösten 1970 och vi kom ut med första plattan hösten 1971. Det firade vi förra året genom att bland annat åka till Karlskrona och spela.

Vad är det som driver dig? Har du haft några förebilder under alla dessa år?
– Jag har nog haft både musikaliska och politiska förebilder, det har varit många olika, bland annat Bob Dylan men också Mikis Theodorakis som hade en stor politisk betydelse i sitt land inte minst på grund av landets militärjunta.
Även olika latinamerikanska personer, som Daniel Viglietti från Uruguay och Julio Numhauser från Chile och jag gillade ju såklart Beatles också när deras tid var.
Jag tror att det som egentligen driver mig är viljan att berätta om något som jag tycker är intressant, oavsett om det är en politisk situation eller något som jag själv varit med om. Som till exempel en inställd skilsmässa, men det är det nog behovet av att få uttrycka mig som är själva drivkraften.

Är det någon skillnad på din publik idag?
– Det kommer ju nya människor hela tiden som undrar vad vi sysslade med förr i världen och vad vi sysslar med nu. Björn brukade säga att han spelade för tre generationer. Jag skulle nog vilja säga att jag spelar för fyra generationer, vi har ju fyllt på med nya människor hela tiden.
Människor i min egen generation har följt mig och genom de tv-program, Så mycket bättre" som vi gjorde i höstas så har jag väl märkt att konserterna har sålt slut mycket fortare. Det kommer säkert många människor som inte har varit på mina konserter tidigare och det är ju väldigt kul. Om man undrar vem jag är och varför så ska man komma på mina konserter så ska jag berätta det.

Musikförläggarnas Pris 2011.
SMFF:s styrelse väljer mottagaren av Årets hederspris.
I år föll valet på Mikael Wiehe, med motiveringen; Han är ett självlysande exempel på att tiderna må förändras men det blir aldrig någonsin omodernt med engagemang och genuin uppriktighet. I över 40 år har han berikat oss med sin varma musik och sina tidslöst brännande texter, ett imponerande livsverk som fogats samman av sann musikalitet, helig vrede och medmänniskokärlek. Han är en levande legend och förebild för alla dem som kommer sen.
Wiehe tog emot priset av "Så mycket bättre"-kollegan Laleh.

* Victor Jara var en av Chiles mest populära sångare och greps vid militärkuppen i Chile i september 1973. Han torterades på en sportarena innan han sköts ihjäl.
* Björn Afzelius avled den 16 februari 1999.

  Eva Mellqvist, Tidningen Succé, 28 januari 2012  
 
 
mikael wiehe | | | | | |