| | | | | |  
 
 

Mikael Wiehe till Åhus Visfestival


Hej Mikael, först och främst vill vi välkomna dig till Östkustens pärla och Åhus Visfestival!

Tack så hjärtligt, det ska bli roligt att spela i Åhus. Jag spelade här senast för 10-15 år sedan.

På sina håll är Åhus känt av olika anledningar men vad tänker du på när
man nämner Åhus?


Jag åkte bil längs östkusten för ett tag sedan och passerade då Åhus. Det jag tänkte på just då var författaren Birgitta Trotzig. Hon var uppvuxen i Kristianstad och i sina böcker skildrade hon ofta den vackra miljö som finns i regionen. Annars tänker jag på sprit och Åhus Absolut.

Du är en av Sveriges mest uppskattade textförfattare och artister, och har en karriär som sträcker sig över flera generationer. Vad hade du arbetat med om det inte hade blivit någon artistkarriär?

När Hoola Bandoola Band upplöstes så gav jag mig själv en chans att fortsätta med musiken och låtskrivandet. Jag skrev ett antal låtar och om de inte mottogs så som jag hoppades, så skulle jag fundera på en annan karriär. Min backup-plan i detta läget var att utbilda mig till barnläkare. Vi har en läkartradition i släkten och det valet föll sig ganska naturligt.

Den svenska visan har fått ett rejält uppsving de senaste åren och många yngre musiker söker sig till genren. Vad tror du att detta beror på?

Det fanns en tid när det uppfattades som töntigt att skriva musik på svenska, men så är det inte längre. På senare tid har det kommit fram många nya yngre artister i genren singer/songwriter som skriver på svenska, och jag tror att detta är en starkt bidragande orsak.

Har du någon egen svensk favorit?

Olle Aldophson är en personlig favorit. Han har kanske inte gjort så mycket, men det han har gjort håller väldigt hög kvalité. Sedan gillar jag Melissa Horn, hon är fantastiskt duktigt.

Din musik förmedlar ju väldigt mycket både vad det gäller känslor och åsikter, var hämtar du inspiriation och vad stoppar du själv i cd-spelaren en kulen höstkväll?

Privat lyssnar jag egentligen väldigt lite på musik, men när jag är ute och promenerar har jag gärna musik som sällskap. Just nu är jag inne i en period då jag lyssnar på äldre herrar som Neil Young, Bob Dylan och Leonard Cohen. Jag försöker lära mig hur man behåller sin värdighet som artist på gamla dar.

Just "Så mycket bättre" bjöd tittarna på något annorlunda och oväntat. Har programidén fått dig att vidga dina vyer inom musiken?

Jag tycker om programupplägget eftersom att det fokuserar på det positiva, och naturligtvis är det en häftig upplevelse att få sina egna låtar tolkade av andra artister. Däremot upplever jag inte att programmet vidgade mina vyer rent musikaliskt. Jag hade bra koll på de andra artisterna sedan tidigare. Men jag måste ändå erkänna att mötet med Martin E-Type Eriksson var häftigt.

"Folkparksdagarna" är ju över sedan länge och en hel del festivaler tvingas lägga ner. Spotify och diverse nya forum har förändrat musikindustrin på kort tid. Har denna utveckling fått dig att se annorlunda på branschen och på att t ex spela live?

Vi lever i ett samhälle då många förväntar sig att det mesta ska vara gratis, det gäller även musik. Man laddar ner gratis musik från Internet och det påverkar naturligtvis upphovsmännen och hela musikbranschen. Artister tvingas att hitta andra vägar till inkomster och live-spelningar är en väg. När alla artister är ute och spelar samtidigt ökar också konkurrensen mellan de olika arrangörerna. Navet i min egen karriär har alltid varit live-spelningarna. Jag har alltid varit ute och spelat, och framför allt säljer jag en hel del skivor efter spelningarna. Jag har alltid uppskattat mötet med min publik efter konserten, men så är det inte för alla artister. Därför känner jag inte att "den nya tiden" påverkar mig på samma sätt som den påverkar nya artister.

Historisk eller levande, vilken person hade du helst slagit dig ner bredvid i soffan och vad hade diskussionen handlat om?

Jag kan direkt säga att jag INTE skulle vilja sätta mig ner i soffan med Bob Dylan. Det beror inte på att jag inte tycker om honom som artist, det gör jag verkligen. Däremot tror jag att han arbetar mycket intuitivt, och han skulle troligtvis inte kunna svara på de frågor som jag har. Därför blir ett möte med Bob Dylan egentligen ganska tråkigt, det skulle sluta med att jag berättar för honom vilka bra låtar han har gjort. Och han skulle svara: Ja

Vad finns kvar på din musikaliska "att göra lista"?


Jag har hur mycket som helst kvar att göra, det finns gott om idéer. Men jag väljer att hålla detta för mig själv, det är så lätt att människor blir besvikna om man lovar si eller så. Det är som en författare som avslöjar vad nästa bok ska handla om. Det blir sällan bra. Men jag kan lova att ni får se och höra mer av Mikael Wiehe framöver!

Andreas Axelsson, Föreningen Evenemang i Åhus, 8 maj 2012

 
 
mikael wiehe | | | | | |