tillbaka
| | | | | |  
 
 
Bokens dag lockade storpublik
 
Det var starkt skånskt inslag i laguppställningen när den 73:e upplagan av Bokens Dag på lördagen genomfördes I Malmö. Sex författare mötte sina läsare i ett utsålt Europaporten.
Presentatören Conny Pettersson från ABF erinrade om arrangemangets rötter som ett motreaktion mot nazisternas bokbål i Tyskland på 30-talet. Han kunde också berätta att Bokens Dag för femtio år sedan – 1960 – gästades av bland andra Tora Dahl och Birger Norman.
Först ut på scenen 2010 var deckarförfattaren Åke Edwardson, storsäljare med sina tio romaner om kommissarie Erik Winter. Men Edwardson skriver också "vanliga" romaner. Årets bok heter "Svalorna flyger så högt att ingen längre kan se dem" och utspelar sig på småländska höglandet i kölvattnet på stormen Gudrun. Ett gift par drabbas av ofattbar sorg när deras tioårige son skadas svårt och hamnar i koma på sjukhus. Edwardson berättade att han egentligen tänkt skriva en helt annan och ljusare bok, men att han drabbats personligen av depression och styrt om berättelsens riktning:
– Det är en slags desperat kärlekshistoria. Om försöken att hålla kvar vid livet när allt tycks ha gått förlorat, berättade han.
Inger Edelfeldt är en våra mest mångsidiga författare och även verksam som illustratör. Hennes nya bok, "Samtal med djävulen", handlar om mötet mellan två släktingar i en halländsk sommarstuga. En berättelse om skuld och försoning.
– Det här en idéroman, där jag diskuterar begrepp som ondska och djävulen. Godhet och ondska är den röda tråden, men det handlar inte om antingen-eller utan om både-och, underströk hon.

I sin första roman efter flera novellsamlingar, "Jupiters öga", har Oline Stig fördjupat sig i sin egen släkthistoria. Den handlar om hennes farfar och farmor och deras liv i Oslo på 20- och 30-talen. Och om deras anslutning till det norska Nazistpartiet, Nasjonal Samling. Ett trauma i släkten, som Oline Stig mindes redan som barn.
– Jag har därför burit på den här boken ända sedan jag var liten. Fyndet i en plåtkista med efterlämnade saker efter farfar och farmor blev den utlösande faktorn.
Boken är en blandning av fiktion och dokumentär och Oline Stig berättade att hon under sina efterforskningar i Norge upptäckte att det nazistiska medlöperiet fortfarande är ett nästan tabubelagt ämne där.
Journalisten och författaren Kristina Kappelin är född och uppvuxen i Malmö, men bosatt i Rom sedan mitten av 80-talet. Hennes alldeles nyutkomna bok "Berlusconi italienaren" handlar förstås om Italiens osannolike premiärminister, som ständigt hamnar i "affärer" och strör märkliga uttalanden omkring. Ändå har han vunnit tre val.
– Jag får alltid frågan hemma i Sverige: Hur i all världen kan italienarna rösta på Berlusconi? Svaret är komplicerat och handlar bland annat om det italienska samhället. Nu kan jag i alla fall svara de som frågar – läs boken!

Kristina Kappelin underströk att hon älskar Italien, men att det i Sverige frodas en alltför romantiserad bild av landet.
– Och i fallet Berlusconi överträffar verkligheten sannerligen dikten!
Med sin kritikerrosade roman "Spill" är Lundaförfattaren Sigrid Combüchen nominerad till årets August-pris. Boken är en intrikat komponerad berättelse om en ung kvinna från Lund, vars begåvning och karriär till synes förspills på barnafödande och familjeliv. Men Combüchen vände sig mot ett sådant resonemang:
– Det är ofta det till synes förspillda och meningslösa i livet som är det dominerande och mest intressanta. De flesta strävar mot höjderna, men mycket blir aldrig av. Spillet är en viktig del av helheten, och det spelar stor roll, menade hon.
När sångaren och låtskrivaren Mikael Wiehe som siste man äntrade scenen bekände han att sammanhanget var ovanligt:
– Att äntligen få vara med som författare på Bokens Dag i Malmö – hur fint kan det bli!

Wiehes minnesbok om sin långa karriär – med tillhörande cd-box – har fått titeln "Aldrig bli som ni". Den utgår från 200 låttexter från åren 1963-2009 med personliga kommentarer, tillägg och minnesbilder.
– Jag har letat i minnena. Jag tycker åtminstone själv att jag träffat en hel del intressanta människor under årens lopp och upplevt en hel del spännande platser, sade han och berättade så en vindlande historia, som började på S:t Petri läroverk för gossar på 50-talet och avlutades i ett rum med självaste Dalai lama på Grand hotell i Lund på 2000-talet och som lockade till många goda skratt i publiken.
Under författarprogrammet på scenen underhöll också Anna-Mia Barwe band.
Arrangörer av Bokens Dag var som vanligt, ABF Malmö, Skånska Dagbladet, Malmö stad och bokhandeln.
 

Andreas Karlsson, Här & Nu, nr 4 2010

 
 
 
mikael wiehe | | | | | |