| | | | | |  
 
 
Debatt om Wiehekonsert i Mellanström

Wiehe-konserten: Landstinget vägrar betala

Landstinget vägrar betala ut 50 000 kr i bidrag till den omdiskuterade konserten med Mikael Wiehe i Arjeplog.
– Det känns bittert. Vi hade ju blivit lovade bidraget, säger Benny Edlund, ombudsman för ABF Norr som arrangerade konserten.

Det var den 13 augusti som Arbetarrörelsens dag anordnades i Mellanström utanför Arjeplog med ABF Norr som huvudarrangör.
På scenen stod bland annat Mikael Wiehe som i hårda ordalag propagerade mot den borgerliga regeringen.
I efterhand visade det sig att arrangörerna hade beviljats ett bidrag från Norrbottens läns landsting på 50 000 kronor till en ?familjedag? - vilket har upprört många, inte minst högerpolitiker som Stefan Tornberg (C).
"ABF Norr accepterar"
Men nu tillbakavisas tidningsuppgifterna av landstinget.
- Inga medel är utbetalda och kommer heller inte att utbetalas för konserten, säger landstingets kulturchef Elisabeth Lax.
Anledningen till landstingets ändrade beslut är, enligt Elisaberh Lax, att projektet fick en helt annan karaktär och utgångspunkt, än vad som hade beskrivits i beslutsunderlaget.
- Vi har klargjort detta för ABF Norr som accepterar att medel inte kommer att utbetalas, säger Elisabeth Lax.
?Vad är kultur utan budskap??
Benny Edlund, ombudsman för ABF Norr, är ändå besviken på landstingets beslut.
- Det känns bittert. Vi hade ju blivit lovade bidraget men nu får vi backa.
Vad anser du om att landstinget ändrade beslutet?
- Jag respekterar att de har en annan åsikt nu men ur kulturpolitisk synvinkel måste man fråga sig: Vad är kultur utan budskap? Ska inte kulturen få beröra - utan att behöva förhandsgranskas?
Hur menar du?
- Orkestrar, artister, teatergrupper och liknande har oftast en politisk åsikt. Ronny Eriksson och Victor Jara, till exempel. Och Mikael Wiehe gjorde en fantastisk konsert som inte var inte regisserad av oss. Vi hade inte koll på vad han skulle säga från scenen. Men han har tydligen skrämt upp folk.
Hur drabbas er verksamhet av det uteblivna bidraget?
- 50 000 kronor är mycket pengar. Nu får vi se i budgeten hur vi klarar det här.
Hur mycket fick Mikael Wiehe i gage?
- Det var cirka 40 000 kronor plus moms. I slutändan kostade arrangemanget kring 80 000 kronor.
Borde Mikael Wiehe betala tillbaka delar av sitt gage?
- Nej, han gjorde sitt jobb och en överenskommelse ska hållas. Jag har ingen uppfattning i övrigt gällande hans värde, det får andra bedöma. Men varför skulle han spela gratis? säger Benny Edlund, ABF Norr.

Fotnot: NSD har förgäves sökt Mikael Wiehe för en kommentar.

Norrländska Socialdemokraten, Nils Johansson, Publicerad 12 september 2010



Kommunen drar in Wiehe-bidrag

"Jag har avsatt det här året för att störta regeringen" deklarerade Mikael Wiehe från scenen i Mellanström. En konsert som sponsrades av Arjeplogs kommun. Nu har kommunen beslutat att inte betala ut något bidrag. - Det är inte lämpligt att skattemedel används på det här sättet, säger Britta Flinkfeldt Jansson, kommunalråd i Arjeplog, som själv satt i publiken.

Det var den 13 augusti som ABF samt även bland andra SSU, Unga örnar, Folkets hus och Sparbanken nord arrangerade en familjedag i Mellanström för att uppmärksamma folkrörelsen och arbetarrörelsen.
På kvällen bjöds på en gratiskonsert med Mikael Wiehe som i våras gav ut sin mest politiska skiva någonsin "Ta det tillbaka". För media har han berättat att sommarturnén "Spank a banker tour" är den mest ambitiösa turné han hittills gjort i sin karriär - allt för att hinna sprida sitt politiska budskap inför valet.

Skattebetalarnas pengar
Arrangemanget sponsrades av ABF, LO och Sparbanken Nord samt Norrbottens läns landsting och Arjeplogs kommun - kommunen gav cirka 10 000 kronor. Pengar som alltså skattebetalarna fick stå för.
I Mellanström bor 50 personer, till konserten kom cirka 400 personer.
Från scenen deklarerade Wiehe att:
"Jag har avsatt det här året för att störta regeringen" och "Ett regeringsskifte är inte bara ett partis angelägenhet, det är hela folkets".
Britta Flinkfeldt Jansson menar att det var ett tjänstemannabeslut att tillskjuta pengarna. Det var också ett villkor för att också landstinget skulle bidra (dessa pengar drogs dock sedan tillbaka. Se separat artikel)
Känns det som ett rätt beslut så här i efterhand?
- Utifrån hur det presenterades för mig, som en chans att för en relativt liten summa pengar få en stor artist till Arjeplog, så kändes det som rätt beslut.
Hon menar att man måste samarbeta på en liten ort och kommunen titt som tätt tillskjuter pengar, bland annat till arbetarrörelsen, detta för att kunna erbjuda "kultur" till invånarna.
Ett riktigt beslut
Nu har dock den tjänsteman som har budgetansvaret för kulturarrangemang beslutat att inte betala ut bidraget, vilket kommunalrådet tycker är helt rätt.
- Med tanke på hur konserten avlöpte så tycker jag att det är ett helt riktigt beslut, säger Britta Flinkfeldt Jansson.
Britta Flinkfeldt Jansson fanns själv på plats i Mellanström för att hälsa välkommen och menar att aktiviteterna under dagen locka-de en grupp människor. Sedan gick många hem och till konserten strömmande nya människor till.
När Wiehe började framföra sitt politiska budskap tyckte hon dock inte att det "kändes bra i magen":
- Det här han sa om att "störta regeringen", det kändes väl "så där" kan jag säga. Men vad skulle jag göra då, avbryta konserten? Nej, det var bara att gillra läget. Men jag undrar om han själv visste om att konserten faktiskt var sponsrad med offentliga medel? Eller hade det hur som helst spelat någon roll för honom?
"Det kändes inte bra"
Kommunalrådet menar att hon känner till Mikael Wiehe:
- Men som han pratade politik från scenen från Mellanström har jag aldrig hört honom göra förut, nej, det kändes som sagt inte bra, men det är tyvärr sådant som händer.

Piteå-Tidningen, Laila Bäckström, Marianne Hofman, Publicerad 13 september 2010



Fega inte ur om Wiehe, beslutsfattare!

Med stigande förvåning följer jag debatten om bidrag till en konsert i Mellanström den 13 augusti 2010. Artisten som uppträdde var Mikael Wiehe, en av Sveriges främsta sångare, textförfattare och kompositörer. Hans framträdande som började sex på kvällen var avslutning på en familjedag under beteckningen ”Folkrörelsedag”. Studieförbundet ABF Norr var huvudarrangör i samarbete med LO, Norrbottens läns landsting, Arjeplogs kommun och Sparbanken Nord. ABF:s medlems- och intresseorganisationer medverkade under eftermiddagen med blandade aktiviteter.

För egen del är jag inte särskilt förtjust i Mikael Wiehe, men jag tycker att han har gjort ett antal fantastiskt fina låtar, som till exempel "Flickan och kråkan" och ”Titanic”. Den sistnämnda handlar om en liten människas känsla av hjälplöshet inför ett stort skeende som han inte kan påverka. Var Mikael Wiehe står politiskt är vår sämst bevarade hemlighet. Han önskar se en revolution i Sverige och har under hela sin karriär framhärdat i detta. Så sent som fem veckor före framträdandet i Mellanström uppträdde han i ”Allsång på Skansen” i SVT där han sjöng en kärlekssång till ”de sjuka, de fattiga, de arbetslösa, de utförsäkrade”.

Under sommarturnén får plötsligt ABF i Arjeplog en möjlighet att engagera Mikael Wiehe. De skriver en ansökan till Norrbottens läns landsting: ”Det är inte ofta vi får en möjlighet att bjuda på en större artist”, argumenterar de. Den 13 juli får de klartecken från landstingets "Division Kultur- och utbildning" som kan bidra med 50 000 kr med villkoret att Arjeplogs kommun går in med 10 000 kr, vilket också blir fallet.

Arrangemanget får en publik av fyrahundra besökare - en verklig succé om man betänker att hela Arjeplogs kommun har tre tusen invånare.
”Det största i Mellanström sedan Lill-Babs framträdande på spelmansstämman för en si så där 20 år sedan”, skrev Bertil Sundqvist för Nyheter i norr.

Men så hände något. Gissningsvis för att det är valrörelse. Några pengar ska plötsligt inte betalas ut.
Stefan Tornborg (C), distriktsordförande för Centerpartiet i Norrbotten, är ”upprörd” enligt NSD 12/9.
Handläggaren på landstinget säger ”...att projektet fick en helt annan karaktär och utgångspunkt, än vad som hade beskrivits i beslutsunderlaget”.
Kommunalrådet i Arjeplog (S) tar avstånd och undrar i PT 13/9 ”... om han (Mikael Wiehe, min anm.) själv visste om att konserten faktiskt var sponsrad med offentliga medel? Eller hade det hur som helst spelat någon roll för honom?” Landstingsrådet (S) tycker att bidraget var ”olyckligt” och att ”...det inte kommer att ske igen”.

Jag har nu läst ansökan och beslut. Det finns inga förändrade villkor för folkrörelsedagen i Mellanström och för konserten. ABF har inte undanhållit något. Det råder ingen tvekan om vad Mikael Wiehe - på ett ungefär - kommer att säga från scenen.
Om skattefinansierade kulturaktörer ska vakta sin tunga och inte kunna ge uttryck för sina åsikter är det en långtgående inskränkning av yttrandefriheten. Lägg därmed till orden om att det inte ska ske igen. Jag undrar: Vad ska inte ske igen?
Lägger ni en ny grund för kulturpolitiken?Kommer kommun och landsting i fortsättningen, där de är bidragsgivare, att avkräva en försäkran om att politiska åsikter inte uttalas i samband med kulturevenemang?
Kulturens ”Titanic” har verkligen skakats om. Fartyget har sprungit läck (för att travestera Mikael Wiehe). Mig fyller den dock mer med skräck än häpnad.

Fega inte ur, ni beslutsfattare.

Norran, Maria Söderberg, Publicerad 14 september 2010



Ska kulturen slås i bojor?

KULTURPOLITIK En het debatt har blossat upp med anledning av den offentliga finansieringen av konserten med Mikael Wiehe i Mellanström för en dryg månad sedan. Såväl landstinget som kommunen har beslutat att dra tillbaka sitt bidrag efter kritiken. Men debatten om kulturens roll och kulturutövarnas konstnärliga integritet lyser med sin frånvaro.

Ska en konsert med Mikael Wiehe där han säger att vill sparka ut sittande regering ur Rosenbad få finansieras med offentliga medel? Ska en teater där man kritiserar förhållanden i samhället få spelas med offentligt stöd? Ska en samhällskritisk bok få finnas på ett kommunalt bibliotek?

Frågorna tål att tänka på. För många verkar svaret på den första frågan vara lätt att besvara. Självklart ska inte ett "valmöte" finansieras med skattemedel. Det kan man utläsa om man läser kommentarerna, på Piteå-Tidningens egen webbsida, till artikeln om Wiehekonserten i Mellanström. För den som var på plats i Mellanström var det lätt att konstatera att ingenting av arrangemangen kring denna arbetarrörelsens dag hade minsta drag av politiskt möte eller valpropaganda. Inte heller höll kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson någon som helst politisk appell utan hälsade bara publiken och Mikael Wiehe välkomna till Mellanström. Det enda politiska budskap som framfördes var det mellansnack Mikael Wiehe höll och innehållet i hans musik. Det enda som också kommenteras och diskuteras är Mikael Wiehes konsert. Hade det varit ett politiskt möte skulle självklart inga bidrag ha utgått, men nu var det en konsert med en musiker. Ingen hade heller kommit på att söka bidrag för något sådant.
Av detta kan man bara dra slutsatsen att det är innehållet i det kulturella inslaget som väckt upprörda känslor, och detta kopplat till den offentliga finansieringen. Det är då som fråga två och tre blir intressant. Vad ska få finansieras med offentliga medel och hur ska man avgöra var gränsen ska gå? Är det något slags censur av den offentligt finansierade kulturen som eftersträvas? Eller är det bara så att det endast är garanterad feelgood-kultur som bara stryker medhårs som ska få offentligt stöd.

Den väg som vi är på väg att anträda om vi börjar tulla på kulturutövarnas integritet är farlig och obehaglig. Den kultursyn som i så fall blir rådande har drag av den kultursyn som rått i många totalitära stater. Kulturutövarna har endera behagat den styrande eliten och då fått verka "fritt" eller så har kulturutövarna misshagat den styrande eliten och då kommit i onåd. Är det dit vi vill föra det kulturella Sverige?

Många kommer säkert att hävda att kulturen ska bära sina egna kostnader och att skattemedel inte ska gå till kultur. Detta skulle innebära ett otroligt torftigt och mentalt fattigt samhälle. Teatrar skulle få lägga ner. Operor också. Inte ett kommunalt bibliotek skulle finnas kvar. Är det så vi vill ha det?
Politisk propaganda ska i alla fall inte finansieras av skattemedel, säger då några av er. Frågan till er blir då om kulturell censur är priset ni vill betala för det. Att kulturutövarna slås i bojor och beläggs med yttrandeförbud. Är det så vi bygger framtidens fria och demokratiska Sverige?

Piteå-Tidningen, Bengt-Urban Fransson, Publicerad 16 september 2010



Wiehe slår tillbaka

Mikael Wiehe rasar mot landstingets frysta bidrag till ABF norr.
- En stor skandal och ett slag mot yttrandefriheten, säger vänstertrubaduren.
Och nu får han stöd - av Karl Petersen (S).
- Jag är djupt bedrövad. Nattsvart kulturskymning råder, säger Luleås kommunalråd.

Debatten går het efter landstingets och Arjeplog kommuns beslut att inte betala ut bidrag till ABF norr efter arrangemanget i Arjeplog, när bland andra Mikael Wiehe uppträdde (se faktaruta).
Nu kommenterar Wiehe själv saken.
- Konserten i Mellanström var fantastisk. Men så tycker landstinget plötsligt inte om mina sånger och åsikter. Då ska varken "trubadurhelvetet" eller ABF ha några pengar - så har man resonerat.

Vad anser du om det?
- Det är ju inte klokt. Antingen handlar det om allmänt kulturförakt eller så rör det sig om en stalinistisk kultursyn. Skicka trubaduren till Svappavaaragruvan om han inte har rätt åsikter, ungefär.
Mikael Wiehe skräder inte orden och uttrycker stor ilska.
- Största skandalen är att socialdemokraterna har landstingsmajoritet. Jag skäms å deras vägnar. Om denna anda råder blir det totalmörker över Norrbotten. Inte bara vintertid.
Elisabeth Lax, kulturchef på landstinget, och Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt Jansson (S) motiverade sina ändrade beslut med att projektet inte motsvarade vad som beskrevs i bidragsansökan. Bland annat har de reagerat över vad Wiehe framförde på scenen ("Störta regeringen") och att arrangemanget blev "en del av valrörelsen".
- De vet ju för f-n vem jag är. Vad hade de väntat sig av mig under ett valår? Och vad jag säger mellan låtarna garanterar jag a-l-d-r-i-g i förväg.

Somliga menar att du borde betala tillbaka ditt gage till ABF norr.
- Det vill jag inte ens kommentera. Jag har inte gjort något felaktigt eller brutit mot några överenskommelser, säger Mikael Wiehe.

"En censurdiskussion"
Även Luleås kommunalråd Karl Petersen reagerar över diskussionen som har uppstått i kölvattnet av "Wiehe-historien". Under en debatt på Lillan ifrågasatte exempelvis moderaten Bo Hultin och sjukvårdspartisten Kenneth Backgård om politiska artister överhuvudtaget ska få bidrag av landstinget.
- De pratade om att artister ska ha "balanserade texter". Förfärligt sagt. Vad skulle Solzjenitsyn, Pablo Neruda eller Karl Gerhard säga om den kultursynen? En censurdiskussion innebär nattsvart kulturskymning.

Gjorde landstinget fel som ändrade sitt beslut?
- Konserten var ett kulturarrangemang och då ska det kunna finansieras med anslag från landstinget. Att den sen blev ett inslag i valrörelsen är inte den stora frågan. Jag tycker tvärtom att fler kulturarbetare och artister ska kunna ta politisk ställning, säger Karl Petersen.

Fotnot: NSD har förgäves sökt landstingsrådet Kent Ögren (S) för en kommentar.

Wiehe-affären/Detta har hänt

Den 13 augusti hölls folk- och arbetarrörelsedagen en familjedag (enligt arrangörerna)  med fri entré i Mellanström utanför Arjeplog. ABF norr var huvudarrangör och bjöd in Socialdemokraterna, SSU, LO, Vänsterpartiet med flera.
Mikael Wiehe var huvudattraktion, över 400 besökare kom.
  ABF norr hade ansökt om 50 000 kronor i bidrag av landstinget och beviljats detta. De hade även beviljats 10 000 kronor av Arjeplogs kommun.
  Den 10 september riktade landstingspolitiken Stefan Tornberg, C, skarp kritik mot landstingets bidrag i Aftonbladet.
  Den 12 september meddelande landstingets kulturchef Elisabeth Lax att bidraget inte skulle betalas ut. ”Projektet fick en helt annan karaktär än vad som hade beskrivits i beslutsunderlaget”, motiverade Lax.

Norrländska Socialdemokraten, Nils Johansson, Publicerad 16 september 2010



 
mikael wiehe | | | | | |