Om Hoola Bandoola Band av Gabriella Pezzela
vid universitetet i Rom. |
|
|
– När jag började översätta och förstå texterna märkte jag att de har samband med händelser, inte bara i Sverige, utan också i andra länder.
– I takt med att jag lärde mig mer svenska förstärktes mitt intresse. Arbetarrörelsens klasskamp och 1968-rörelsen fanns i hela Europa, också i Italien, men utan det starka musikaliska uttrycket. I Sverige sjöng en hel musikrörelse om detta.
Genom sångerna har Gabriella Pezzella kunnat fördjupa sig i modern svensk kultur.
– Jag tror att deras musik fortfarande har mycket att säga. Texterna visar vad som hände under den där perioden och öppnar för dem som kommit efter, som jag, att känna och förstå händelser.
Under veckorna i Sverige har Gabriella Pezzella följt proggens fotspår i både Göteborg och Malmö. Bandmedlemmarna Håkan Skytte och Mikael Wiehe har guidat henne, bland annat på Österlen.
Och än så länge har inte Sverige gjort henne besviken, utom när det gäller pizzorna som möjligen är något som hon saknar.
– Jag gillar min stad och min kultur, men det är några saker som jag trivs bättre med i Sverige och det har inte med den krisen i Italien att göra utan hur människor umgås.
– Ni har ett mer respektfullt sätt gentemot varandra, tycker jag. I Italien handlar det mycket om traditioner som ska följas.
– Jag har en "feeling" för Sverige. Jag kände det när jag var i Göteborg och nu i Malmö, säger Gabriella Pezzella.
– Men jag måste leva här innan jag kan säga att jag gillar Sverige. |
Hon studerar den svenska proggen
En napolitansk student kom till Malmö på spaning efter den svenska proggmusiken. Gabriella Pezzella har fått kunskaper i såväl språk som kultur genom att studera Hoola Bandoola Bands texter.Av praktiska skäl, inte på grund av hemlängtan, har vi bestämt träff vid den italienska kiosken på Triangeln en ganska råkall decemberdag.
Sedan tre år studerar Gabriella Pezzella germanska språk vid södra Italiens största språkuniversitet, L'Orientale, i hemstaden Neapel. Svenska är huvudämnet.
– Jag blev kär i språket redan under den första lektionen. När en italienare lyssnar på svenskan låter det så annorlunda, en helt annan rytm och melodi, det som språkvetarna kallar prosodi, säger Gabriella Pezzella när vi har slagit oss ner på ett litet fik med var sin kopp svenskt bryggkaffe.
Just musik har alltid betytt mycket för Gabriella Pezzella. Som tonåring spelade hon bas, men har kommit fram till att hon hellre lyssnar än spelar själv. Men det var genom litteraturen som hennes intresse för språk vaknade, Gabriella Pezzella har alltid läst mycket.
Hennes mål är att grammatiskt behärska minst tio språk innan hon fyller 30.
– Jag har alltid haft lätt för språk. Grammatiken fördjupar och gör det lättare att lära sig andra språk i samma familj.
Det var Gabriella Pezzellas lärare i svenska som introducerade Mikael Wiehe för sina italienska studenter.
– Vi lyssnade på "Flickan och kråkan". Jag tyckte mycket om den och den ledde mig vidare till Hoola Bandoola.
Förra året fick hon ett stipendium för att kunna studera 1970-talets musikrörelse med särskild inriktning på just Hoola Bandoola, ett av den svenska proggens mest framträdande band.
Musiken kom först.
|
|
Hon vill gärna fortsätta sin akademiska karriär i Sverige och läsa dels svenska, dels övriga nordiska språk. Hon undersöker just nu möjligheterna att plugga i Lund eller Uppsala. Och hon har stöd av sina föräldrar.
– Jag hoppas kunna doktorera, kanske om nordiska kulturer. Mina föräldrar är uppmuntrande och glada över att jag har hittat ett intresse och har en väg att följa.
I vår fortsätter studierna i Neapel och hon räknar med att vara klar med sin uppsats senare i vår.
Gabriella Pezzella har också tänkt göra en helt annan sak innan hon, om allt går enligt planerna, återvänder till Sverige.
– Jag har aldrig varit uppe på Vesuvius, det är nästan en synd när man bor i Neapel. Jag ska göra det nu när jag kommer hem.
– På vintern brukar det finnas snö där. Jag har bara sett snö tre gånger i mitt liv.
GABRIELLA PEZZELLA Född: 1991.
Bor: I Neapel i södra Italien.
Familj: Mamma, pappa och en syster.
Gör: Studerar svenska och tyska vid L'Orientale, det största språkuniversitetet i södra Italien.
Svenska musikfavoriter: Kent, Hoola Bandoola Band, Risken finns, Jan Hammarlund.
Svenska filmfavoriter: "Tillsammans", "Persona", "Torka aldrig tårar utan handskar".
Läser gärna på svenska: Tomas Tranströmer, Stig Dagerman, August Strindberg.
Läsprojekt: "Nils Holgerssons underbara resa" som hon nyss har hittat på loppis.
SDS den12 januari 2014 Suzanne Frieberg
|