| | | | | |  
 

Inbjudna när Mandela fick Nobels fredspris   Tomas Ledin Box
     
 Våren 2012 såg jag Tomas Ledins krogshow på Rondo i Göteborg. En imponerande föreställning! Full av energi och livsglädje, välkända sånger, dansande damer, tutande trumpetare och högre Ledinska bensparkar än någonsin. Ett jäkla drag, helt enkelt! Och när man efter en och en halv timme trodde att föreställningen var slut kom Tomas och bandet in och spelade ytterligare åtta hitlåtar! Knäckande.
Tomas var också mer personlig än vanligt i showen och berättade om valda delar av sitt liv. Bland annat förstod man att han fortfarande var lite sorgsen till sinnes över att han i början av 1970-talet inte hade blivit accepterad av den vänsterpolitiska progressiva musikrörelse i vilken jag simmade omkring som fisken i vattnet.
Jag kom då att tänka på ett program i Sveriges Radio hösten 1971 som hette Oppopoppa och som leddes av Claes "Clabbe" af Geijerstam (långt senare jurymedlem i TV-programmet Idol).
I Oppopoppa medverkade både Hoola Bandoola Band, som jag då spelade i, och Tomas Ledin. Hoola och Tomas stod alltså faktiskt på samma scen alldeles i början av sina karriärer. Trots det tror jag att Tomas har rätt: närmare än så kom han nog aldrig Den progressiva musikrörelsen.
För att förklara det enkelt tror jag att det berodde på att Tomas Ledin sökte framgång i det samhälle och den musikbransch som Vänstern, Musikrörelsen och Hoola Bandoola Band hellre ville välta över ända.
Tomas och jag har dock kommit att ha mycket med varandra att göra under åren. 1985 i november samarbetade vi i två stora konserter på Scandinavium i Göteborg till stöd för ANC som då organiserade kampen mot apartheid i Sydafrika. Statsminister Olof Palme höll tal och på scenen stod stora delar av Sveriges dåvarande rockelit, bland andra Björn Afzelius, Robert broberg, Py Bäckman, Eva Dahlgren, Dan Hylander, Joakim Thåström, Tommy Körberg, Totta Näslund, Mikael Rickfors, Mats Ronander, Anne-Lie Rydé och Jerry Williams och så Tomas och jag som tillsammans skrivit sången Berg är till för att flyttas. Konserten gav ett överskott på tolv miljoner kronor, den största summan som villkorslöst skänktes till ANC.
Tomas och jag uppträdde igen i Globen i Stockholm tillsammans med bland andra Miriam Makeba, Dan Hylander, Anders Glenmark, Zemya Hamilton, Lena Philipsson, Astrid Assefa, Piri Piri, Stellan Skarsgård, Pär Westerberg, Ingvar Carlsson när Nelson Mandela besökte Sverige för första gången 1990. Detta ledde till att vi blev inbjudna till Oslo när Mandela fick Nobels fredspris 1993 och till Pretoria i Sydafrika när han 1994 installerades som president. Vi besökte också Sydafrika våren 1999 och spelade tillsammans med Arja Saijonmaa bland annat på Robben Island och i det sydafrikanska parlamentet och St George's Cathedral i Kapstaden där Desmond Tutu var ärkebiskop. I slutet av 1990-talet växte sig nazismen allt starkare i Europa. I Sverige marscherade uniformerade nazister på gatorna, både på mindre orter och i stora städer. Poliser, fackföreningsfolk och journalister mördades, hotades och förföljdes. Judar, invandrare, demokrater, homosexuella och antirasister trakasserades av organiserade nazistiska gäng.
I januari 2001 anordnade Tomas och jag en antinazistisk konsert i Globen där både dåvarande statsministern Göran Persson och kronprinsessan Victoria närvarade. Tomas och jag hade tillsammans skrivit sången Håll Sverige rent. Medverkade gjorde bland annat ADL, Tomas Andersson Wij, The Ark, Martin Betancourt, Bo Kaspers Orkester, Daddy Boastin, Thomas Di Leva, Eagle-Eye Cherry, Emilia, Fattaru, Feven, Marie Fredriksson, Jonas Gardell, Staffan Hellstrand, Markoolio, Petter, Joppe Pilgren Promoe, Sahara Hotnights, Idde Schultz, Stefan Sundström, Thåström, Timbuktu, Urga Lars Winnerbäck, Rikard Wolff och Melinda Wrede. Konserten resulterade i stiftelsen Hela Sverige – Artister mot nazister där Tomas och jag satt i styrelsen fram tills den avvecklades 2011. Artister mot nazister delade under tio år ut tolv miljoner kronor till människor som på olika sätt stod nazismen emot. Bland annat stödde vi tidskriften EXPO som startats av Stieg Larsson.
Jag spelade också på den konsert som Tomas 2006 arrangerade i Berwaldhallen i Stockholm till stöd för mänskliga rättigheter i Tibet.
Och sist, men inte minst, har vi båda medverkat i TV-programmet Så mycket bättre på Gotland sommaren 2012, brottats i gröngräset och sparkar rövkrok.
Allt detta är något som jag är mycket glad och stolt över!
Ja, nog blev det förvånansvärt mycket samarbete för två artister som för över fyrtio år sedan ansågs – och av många kanske fortfarande anses – stå på helt motsatta sidor.
Mikael Wiehe, 2014